KANNANOTTO: Kaupungin hyte-avustusten leikkauksilla moninkertaiset negatiiviset vaikutukset hyvinkääläisten hyvinvointiin

23.9.2024

Hyvinkään kaupunki julkaisi viime viikolla talouden tasapainottamisen virkamiesesityksen, jossa hyte-avustukset ovat kokonaisuudessaan leikkauslistalla. Hyvinkään kaupunki jakoi tänä vuonna hyte-avustuksia Hyvinkäällä toimiville sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan yhdistyksille yhteensä 107 000 euroa. Näiden yhdistysten toiminta koskettaa monia kuntalaisia – joko suoraan tai välillisesti. Säästötavoite on pienen pieni pisara kaupungin kokonaisbudjetissa. Järjestöille suunnatuilla pienillä avustussummilla saadaan moninkertainen taloudellinen hyöty vaikutuksina hyvinkääläisten hyvinvointiin.

Kaupungin jakamilla hyte-avustuksilla on tänä vuonna rahoitettu mm. kriisikeskuksen toiminnan saavutettavuutta, mielenterveyshaasteiden parissa painivien vertaistukitoimintaa, matalan kynnyksen toimintaa ikäihmisille, kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden tukitoimintaa sekä ruoka-apua. Avustuksilla on saatu aikaan mm. kaikille kuntalaisille avoimia tapahtumia ja erityisryhmien toimintaan, vertais- ja erityisryhmille arvokasta toimintaa (mm. monikkoperheet, omaishoitajat, eläkeläiset, kotoutujat..).

Sote-järjestöt toimivat tuloksellisena työkaluna Hyvinkään ennaltaehkäisevässä hyvinvointityön kokonaisuudessa. Hyvinkäällä toimivista, hyte-avustusta saavista yhdistyksistä valtaosa toimii täysin vapaaehtoisvoimin, muutaman sadan euron vuosibudjeteilla. Nekin yhdistykset, jotka saavat myös valtionavustuksia henkilöstöresurssiin, toimivat verrattain vähillä rahoilla. Toiminta näissäkin yhdistyksissä perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön ja sen mahdollistavaan koordinointiin. Samaan aikaan valtio leikkaa ennennäkemättömästi sote-järjestöjen avustuksia. Vaikutukset valuvat pienempien paikallisyhdistysten toimintaan, mm. vähentyneinä avustusten ohjautumisina ja heikentyvinä tukipalveluina.

Leikkaamalla hyte-avustuksista, leikataan moninkertaisesti heikoimmassa asemassa olevilta kuntalaisilta ja lisätään kuluja taloudellisesti tehokkaasta ennaltaehkäisystä kalliisiin korjaaviin toimenpiteisiin. Leikkausten vaikutus tulee näkymään yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia vähentävinä kerrannaisilmiöinä mm. lisäten syrjäytymistä, uhaten mielenterveyttä ja rapauttaen ihmisten selviytymiskykyä.

Vetoammekin nyt Hyvinkään päättäjiin ja viranhaltijoihin tunnistamaan päätösten todelliset taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset. Nyt tarvitaan kestäviä ja pitkäjänteisiä kuntalaisten hyvinvointia vaarantamattomia päätöksiä, kuvitteellisten säästöjen sijaan. Pidetään huolta heistä, jotka sitä eniten juuri nyt tarvitsevat, keinoilla, jotka eniten todellista ja kestävää säästöä tuovat.

Hyvinkään Yhdistykset ry

Mielenterveysyhdistys Hyvinkään Verso ry

Mieli Kriisikeskus Hymise

Hyvinkään Omaishoitajat ry

Siskot ja Simot ry